Neler yeni

Foruma hoş geldin ?, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

SOKAKTA YAŞAYAN ÇOCUKLAR

1.SOKAKTA YAŞAYAN ÇOCUKLAR

Sokakta Yaşayan Çocuk Sokağı mesken tutarak günlük hayatının tamamını sokakta geçiren, yaşadıkları ortamlarda her türlü ihmal, istismar, sömürü ve kötü davranışa maruz kalan, aile veya yasal yakınlarıyla bağları kısmen ya da tamamen kopmuş, risklere karşı kendilerini koruyamayan, çoğunlukla da yaşadıkları ortam ve geçirdikleri travma sonucu uçucu ve uyarıcı madde kullanan çocuklardır. Aile desteğinden uzak, korunmasız yaşamını sürdürmeye çalışan bu çocuklar özellikle son yıllarda sayı olarak artma eğilimi göstermiştir. Valiliğimizce 2000 yılında çıkarılan Güvenlik Tebliği ile bu konuda çalışmalara hız verilmiş olup. Halen 6 Mobil ekip, 3 ilk adım istasyonu, 5 Çocuk ve Gençlik Merkezi, 2 tedavi merkezi, 1 ilköğretim okulu ve 1 meslek edindirme merkezi ile hizmetler sürdürülmektedir.


Bu merkezlerde 6 yıl içerisinde 3244 çocuk ve gence, koruma, tedavi, eğitim, rehabilitasyon, mesleki eğitim ve aileye yönlendirme hizmetleri verilmiştir. Halen


Ayvansaray İlk Adım İstasyonunda



8, Küçükbakkalköy İlk Adım İstasyonunda 11, Taksim İlk Adım İstasyonunda 15, Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezinde 41, Florya Çocuk ve Gençlik Merkezinde 35, Yeldeğirmeni Çocuk ve Gençlik Merkezine 33, Bahçelievler 80.Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezinde 19, Vakıfbank Umut Çocukları İlköğretim Okulunda 29, İstanbul Meslek Edindirme Merkezinde 66 çocuk ve gençlere hizmet verilmektedir.

2. SOKAKTA ÇALIŞTIRILAN ÇOCUKLAR



Sokakta Çalıştırılan Çocuk ailelerinin, yakınlarının, çeşitli çıkarcı kişi veya grupların sokak, meydan, pazar veya alışveriş merkezlerinde çalıştırarak, geçimlerini temin etmede araç olarak kullanılan çocuklardır. Bu çocuklar için ev; oyun, kültür ve günlük yaşam mekanı olma özelliğinde değildir. Çoğu geceleri evlerine dönmektedirler ancak tanık oldukları sokak ilişkileri zamanla aileleri ile ilişkilerinin bozulması sonucunu doğurur. Sokakta çalışma işini çoğunlukla okul saatleri dışında yapan bu çocuklar zamanla ailelerinden koptukları gibi okul ve eğitimle ilişkileri de hızla kopmaya başlar. Özellikle son yıllarda İstanbul İlinin yoğun göç alması, ekonomik ve sosyal yönden kente uyum sağlayamayan ve ekonomik yönden zayıf aileler özellikle çocuklarını çalıştırarak gelir elde etme yoluna giderek, çocuklarını pek çok zaman gece geç saatlerde olmak üzere kalabalık alışveriş merkezlerinde, cadde ve sokaklarda her türlü korunmasız halde çalıştırmaktadır. Valiliğimizce 2000 yılında çıkarılan Güvenlik Tebliği ile 18 yaşın altındaki reşit olmayan çocukların; gemi, tren, otobüs gibi toplu taşım araçlarında, mezarlıklarda, nikah salonlarında ve bar, diskotek gibi eğlence merkezlerinde, cadde ve sokakların kaldırımlarında veya akan trafik içinde, umuma açık yerlerde ve benzeri yerlerde çalıştırılmaları yasaklanmıştır. Bu amaçla Beyoğlu 75.Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi görevlendirilmiş olup halen bu çocuklarla ilgili hizmetler yürütülmektedir. Sokakta yaşayan/çalıştırılan çocukların korunması projesi çerçevesinde faaliyet gösteren 6 mobil ekip günün belli saatlerinde sokakta çalıştırılan çocuklara yönelik tedbir ve uygulamaları yürütmektedir. 2000 yılından bu yana 12.350 çocuğa ve ailesine yönelik işlem yapılmıştır.


3.ÇOCUK YUVALARI

Korunmaya muhtaç çocuk; Beden, ruh ve ahlak gelişimleri veya şahsi güvenlikleri tehlikede olup; ana veya babasız, ana babasız, ana veya babası veya her ikisi de belli olmayan, ana veya babası veya her ikisi tarafından terk edilen, ana veya babası tarafından ihmal edilip, fuhuş, dilencilik, alkollü içkileri veya uyuşturucu madde kullanma gibi her türlü sosyal tehlikelere karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen çocuklar olarak tanımlanmaktadır. 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun getirdiği tanım çerçevesinde İstanbul ilinde korunmaya muhtaç olarak değerlendirilen ve korunma ve bakım altına alınan 0-12 yaş arası çocuklarımıza hizmet vermesi amacıyla 11 adet çocuk yuvası kurulmuştur.

Hizmet merkezlerimiz olan Yakacık Çocuk Yuvasında 114, Küçükyalı Çocuk Yuvasında 131, Üsküdar Çocuk Yuvasında 56, Bahçelievler Çocuk Yuvasında 467, Okmeydanı+Kasımpaşa Çocuk Yuvasında 115, Bolluca Çocuk Köyünde 127, Emrullah Turanlı Çocuk yuvasında 103, Eyüp Çocuk Yuvasında 97, Şeyh Zayed Çocuk Yuvasında 268, Fatih Geleceğimizin Çocukları Vakfı Çocuk Yuvasında 28, Göztepe Semiha Şakir Çocuk Yuvasında 96 çocuğa hizmet verilmektedir.


İstanbul genelinde 1550 kapasiteli 11 çocuk yuvasında toplam 2130 çocuğa 635 personel ile hizmet verilmektedir. Bu çocuklarımızın bütün ihtiyaçları, eğitim, barınma ve sağlık hizmetleri kurumlar tarafından verilmekte olup, yukarıda da değinildiği üzere kapasitenin üzerinde hizmet vermektedir.

4.YETİŞTİRME YURTLARI

Korunmaya muhtaç çocuk; Beden, ruh ve ahlak gelişimleri veya şahsi güvenlikleri tehlikede olup; ana veya babasız, ana babasız, ana veya babası veya her ikisi de belli olmayan, ana veya babası veya her ikisi tarafından terk edilen, ana veya babası tarafından ihmal edilip, fuhuş, dilencilik, alkollü içkileri veya uyuşturucu madde kullanma gibi her türlü sosyal tehlikelere karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen çocuklar olarak tanımlanmaktadır. 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun getirdiği tanım çerçevesinde İstanbul ilinde korunmaya muhtaç olarak değerlendirilen ve korunma ve bakım altına alınan 12-18 yaş arası çocuklarımıza hizmet vermesi amacıyla 3 adet yetiştirme yurdu kurulmuştur.


Hizmet merkezlerimiz olan Samandıra Yetiştirme Yurdunda 123, Halkalı Yetiştirme Yurdunda 182 Atatürk Kız Yetiştirme Yurdunda 255 gence hizmet hizmet verilmektedir.


İstanbul genelinde 258 kapasiteli 3 yetiştirme toplam 560 çocuğa 84 personel ile hizmet verilmektedir. Bu çocuklarımızın bütün ihtiyaçları, eğitim, barınma ve sağlık hizmetleri kurumlar tarafından verilmekte olup, yukarıda da değinildiği üzere kapasitenin üzerinde hizmet vermektedir.

5.ACİL MÜDAHALE EKİPLERİ (MOBİL EKİPLER)

Aciz durumda kalıp sosyal yardıma, korunma ve bakım altına alınma ihtiyacı olan çocuk, kadın, özürlü ve yaşlılara anında müdahale ederek gerekli araştırmaları yapacak, toplanan bilgiler ışığında müracaatçıları anında hizmet birimlerine yönlendirebilecek; içinde meslek elemanı, gerektiğinde kolluk kuvvetleri veya akran gençlerinde yer aldığı, 24 saat hizmet veren ekiplerdir. Sokak çalışmaları ile, “sokakta yaşayan ve çalışan” çocukları tespit edecek ve sokakta yaşayan çocuğu, durumuna uygun bir merkeze teslim edecektir.

Sokakta yaşayan ve bir merkeze gitmeyi reddeden çocuklar, isteğine bakılmaksızın, yalnızca çocuğun korunması amacıyla, durumuna uygun bir merkeze teslim edilecektir.



Halen İlimiz genelinde Sokakta Yaşayan/Çalıştırılan Çocukların Korunması Projesi kapsamında hizmet veren mobil ekiplere yapılacak destek ekip ile sosyal hizmetler acil müdahale ekipleri oluşturulmalıdır. Özellikle Alo 183 Çocuk, Kadın ve Sosyal Hizmet hattına yönelik aramalar sonucu acil korunma, bakım veya gözetim altına alınması gereken sosyal hizmetlere ihtiyaç duyan kesime anında hizmet götürecektir. Halen Anadolu Yakasında 2 Avrupa Yakasında 4 olmak üzere toplam 6 mobil ekip görev yapmaktadır.

6.SOKAK OFİSLERİ

Sosyal Hizmetlere ihtiyaç duyanların veya bu konuda ihbarda bulunanların anında ulaşabilecekleri, içinde meslek elemanlarının görev yaptığı, mobil ekipleri yönlendirebilecek sokakta yaşayan çocuklar ve çalışan çocuklar başta olmak üzere diğer hizmet alanlarında danışmanlık, eğitim, yönlendirme ve gerekli müdahaleyi yapabilecek hizmet birimi olarak hizmet verecektir.


Halen İlimiz genelinde Sokakta Yaşayan/Çalıştırılan Çocukların Korunması Projesi kapsamında düzenlenen 1 adet sokak ofisi ve açılması planlanan 5 sokak ofisi acil korunma, bakım veya gözetim altına alınması gereken sosyal hizmetlere ihtiyaç duyan kesime anında hizmet götürülmesinin yanı sıra sosyal hizmetler konusunda yapılacak...
İçeriğin tamamını görüntülemek için lütfen giriş yapın. Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

  • SOKAKTA YAŞAYAN ÇOCUKLAR.doc
    140.5 KB · Görüntüleme: 0

Foruma hoş geldin ?, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.