BEN Mİ? SEN Mİ?
AMAÇ : Öğrencilerin ben dili ve sen dili kavramlarının farkını ve sonuçlarını anlamalarına yardımcı olmak.
DÜZEY : 3. 4. Sınıflar
İŞLENİŞİ : Tahtaya
BEN DİLİ
Üzüldüm
Bana isim takman beni kırdı
Şu anda kendimi aşağılanmış hissediyorum.
Bana isim takman beni kırdı
Şu anda kendimi aşağılanmış hissediyorum.
SEN DİLİ
Sen hep böyle yapıyorsun
Sinirlerimi bozuyorsun.
Kendini çok büyük görüyorsun.
Sinirlerimi bozuyorsun.
Kendini çok büyük görüyorsun.
Cümleleri yazılarak öğrencilere ben dili ve sen dili kavramları örneklerle açıklanır. Sen dili kullandıklarında karşılarındaki insanın suçlandığını hissederek savunmaya geçebileceğini, buna karşılık ben dili kullandığında tam tersi bir sonuç elde edebileceğini ve ortadaki problemin çözülme ihtimalinin çok düşük olacağı vurgulanmalıdır.
Bir öğrenciden tahtadaki ben dili ve sen dili örneklerini yüksek sesle okuması istenir.
Örnek olaylar verilerek bu durumlarda öğrencilerin önce sen dili, sonra ben dili kullanarak tepkide bulunmaları istenir. Hangi yönetimin daha iyi sonuç vereceği tartışılır.
Aşağıdakine benzer senaryolar vererek senaryolardaki birey sayısı kadar öğrencilerden oluşan gruplardan, önce bu durumda normalde nasıl davranacaklarını, sonra da ben dili kullanarak nasıl tepkide bulunacaklarını (ilk canlandırma ben dili kullandıysa sen dili kullanarak) canlandırmaları istenir.
Yerde bir kalem var. İki öğrenci onu almak için çabalıyorlar ve kalemin kime ati olduğuna ilişkin tartışmaya başlıyorlar.
Özge ve Elif bahçede oynamaya gidiyorlar. Nihal de onlara katılmak istiyor. Ancak onlar Nihal’i görmezlikten geliyorlar. Nihal kendini incinmiş hissediyor.
Halil ve Nazmiye birlikte hazırlamaları gereken bir ödev için kütüphaneye gidiyorlar. Halil getirmesi gereken bazı malzemeleri evde unutmuş. Bu yüzden ödevlerini yetiştiremeye bilirler.
Ferah sabah evde kardeşi ile tartışmış. Okula geldiğinde ona günaydın diyen Meral’e “git başımdan” diye bağırır.
Her senaryonun oynanmasından başka hangi yöntemin daha olumlu sonuçlar doğuracağı öğrencilerle tartışılır.
Öğrencilerin etkinlikle ilgili yaşantıları paylaşılarak etkinlik sona erdirilir.