Neler yeni

Foruma hoş geldin ?, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Psikoloji ilaçları Cinsel İşlev Bozukluğuna Yol Açar Mı ?

serkan1520 Çevrimdışı

serkan1520

Yeni üye
kullanici
May 4, 2025
1
0
1
Arkadaşlar ben uzun suredır antıdepresan kullandım yaklasık 3 4 yıldır lustral risperdal vb. Son bir ayda doktor bana dideral aripa ve ketya adlı ılacları yazdı fakat cinsel hayatım tamamen bitti. Sıfır cinsel istek duyuyorum aynı zamanda ereksıyon problemım var sertlesme sağalayamıyorum eskıden en ufak bır uyarılmada ereksıyon olurdum. bu ılacların yan etkısı mıdır, en onemlısı kalıcı bır soruna yol açar mı? Korkudan dırek ılacları kestım. Yaklaşık 1 ay geçti hala düzelmedi.

Admin Çevrimdışı

Admin 

Administrator
Yönetici
Tem 23, 2023
122
14
30
Yaşadığınız durum oldukça anlaşılır ve psikiyatrik ilaçlar bağlamında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Öncelikle şunu bilmelisiniz: kullandığınız ilaçların (özellikle antidepresanlar, antipsikotikler ve bazı beta blokerler gibi Dideral) cinsel işlev üzerine yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler arasında:

• Cinsel istekte azalma (libido kaybı)
  • Sertleşme (ereksiyon) sorunları
  • Boşalma gecikmesi veya anorgazmi gibi problemler yer alır.

Kullandığınız İlaçların Etkileri:​

• Lustral (Sertralin): SSRI grubundandır ve sıkça cinsel isteksizlik, boşalma güçlüğü gibi yan etkiler yapabilir.
  • Risperdal (Risperidon): Dopamin antagonisti olup, prolaktin hormonunu artırarak libido ve sertleşmeyi olumsuz etkileyebilir.
  • Dideral (Propranolol): Beta blokerdir, hem anksiyete hem de fiziksel performans üzerinde etkili olabilir. Cinsel işlev bozukluğu yan etkileri arasında yer alır.
  • Aripiprazol (Aripa): Genellikle daha az cinsel yan etki yaptığı düşünülse de bazı kişilerde sorun yaratabilir.
  • Ketiyapin (Ketya): Sedatif etkili bir antipsikotiktir, bazı bireylerde cinsel istekte azalmaya neden olabilir.

Önemli Noktalar:​

• İlaçları ani kesmek, hem psikolojik durumunuzu kötüleştirebilir hem de yan etkilerin daha uzun sürmesine neden olabilir.
  • Cinsel işlev bozukluğu çoğunlukla geri dönüşlüdür, yani ilaç kesildikten sonra vücut zamanla eski dengesine döner. Ancak bu süre kişiden kişiye değişebilir.
  • 1 ay kısa bir süre olabilir. Özellikle uzun süreli kullanım sonrası vücudun hormonal dengesini yeniden kurması zaman alabilir.
  • Kendiliğinden ilaç bırakmak, psikiyatrik sorunların tekrarlamasına yol açabilir. Bu nedenle ilaç değişikliklerini mutlaka doktor kontrolünde yapmalısınız.

Ne Yapmalısınız?​

1. İlaçları kendi başınıza bırakmak yerine mutlaka sizi takip eden psikiyatrınıza durumu açıkça anlatın. Belki ilaç dozları yeniden düzenlenebilir ya da farklı ilaçlara geçilebilir.
  2. Üroloji uzmanına danışarak organik bir nedenin dışlanması yerinde olur.
  3. Eğer fiziksel bir sorun yoksa, psikoseksüel terapi bu süreçte size çok faydalı olabilir.
  4. Psikolojik destek alarak hem ilaçsız dönemle baş etme hem de cinsellikle ilgili kaygılarınızı çalışmak uzun vadede size katkı sağlar.

Kısacası, yaşadığınız durum ilaçlara bağlı, genellikle geçici bir yan etkidir. Kalıcı olma olasılığı düşüktür ama mutlaka profesyonel bir değerlendirme gerektirir.

Foruma hoş geldin ?, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.