SINIF İÇİ REHBERLİK ETKİNLİKLERİ
ÖĞRENCİ YETERLİKLERİ
İlköğretim Okulları Kapsamlı PDR Programının dört hizmet unsuru ile öğrencilere kazandırılacak öğrenci yeterlilikleri kişisel/sosyal eğitsel ve mesleki alanlara göre aşağıda verilmiştir.
KİŞİSEL - SOSYAL REHBERLİK
EĞİTSEL REHBERLİK
MESLEKİ REHBERLİK
EĞİTSEL REHBERLİK
MESLEKİ REHBERLİK
2. FAALİYETLER
Bu bölümde öğrenci yeterliklerine ilişkin olarak yapılacak etkinlikler verilmiştir.
KİŞİSEL / SOSYAL REHBERLİK
1. YETERLİK: Akranları ile olumlu ilişkiler geliştirebilme.
Grupta işbirliği davranışını geliştirme (1. Sınıf, Etkinlik 1).
Arkadaşlık ilişkilerinde yardımlaşmanın önemini kavrama (2. Sınıf,Etkinlik 2)
Arkadaşlığın önemini ve anlamını fark etme (3.Sınıf, Etkinlik 3).
Bir arkadaş edinme sürecini tanımlama (4. Sınıf, Etkinlik 4).
Arkadaş ilişkilerindeki davranışlarının, başkalarını ve anlarla olan ilişkilerini nasıl etkilediğini fark etme (5. Sınıf, Etkinlik 5).
Akranları ile etkili iletişim kurmak için gerekli olan becerileri bilme (6. Sınıf, Etkinlik 6).
İletişim engellerini tanımlama (7. Sınıf, Etkinlik 7).
Etkili İnsan ilişkilerini, bunun önemini ve nasıl oluştuğunu analiz etme (8. Sınıf, Etkinlik 8) .
ETKİNLİK 1
Amaç: Grupta işbirliği davranışını geliştirme *
Düzey: 1. Sınıf ve üstü
Materyal: Kek ya da pasta yapımında kullanılan malzemelerden örnekler ve her öğrenci için birer adet dilim pasta ya da kek
Süreç :
Öğrencilere etkinliğin amacı anlatılır.
işbirliği kavramı öğrencilere açıklanır.
Gönüllü öğrencilere pasta yapımında kullanılan maddeler (un, yağ, karbonat v.b.) ayrı ayrı tattırılır ve hoşlarına gidip gitmediği sorulur.
Tadılan her madde karıştırma kabına konulur.
Öğrencilere daha önce hazırlanarak, sınıfa getirilmiş olan pasta dilimleri dağıtılır.
Daha önce, tek tek maddeleri tadan öğrencilerden postanın tadı ile karşılaştırma yapmaları istenir.
Aşağıdaki sorular sorularak grup etkileşimi başlatılır: Gördüğünüz gibi, birden fazla madde bir araya gelerek daha güzel bir ürün yarattı. Bunlardan birisi eksik olsaydı ne olurdu? İnsanların da bir oraya gelerek çalışmak zorunda olduğu işler ya da durumlar var mıdır? Örnek verebilir misiniz?
Birlikten kuvvet doğar sözünden ne anlıyorsunuz?
*Erkan (2000)’ den alınmıştır.
ETKİNLİK 2
Amaç: Arkadaşlık ilişkilerinde yardımlaşmanın önemini kavrama *.
Düzey: 1. Sınıf ve üstü
Materyal: Form 1 (Gurur Kartı)
Süreç:
Öğrencilere arkadaşlarından hangi durumlarda yardım istedikleri sorulur
(ödev yaparken, oyuncağınızı onarırken, ders çalışırken, oyun oynarken).
Öğrencilerden başkalarına yardım etmek için neler yaptıklarını anlatmaları istenir (arkadaşının anlamadığı problemi çözmesine yardımcı olmak, elleri dolu olan birine kapıyı açmak, sofrayı hazırlarken anneye yardım etmek, bir yeri tamir ederken babaya yardım etmek)
Öğrenciler birinden yardım istediklerinde ve birine yardım ettiklerinde neler hissettiklerini paylaşırlar.
Öğrencilere birer gurur Kartı dağıtılarak , Karta arkadaşlarından birinin herhangi birine yaptığı yardımı yazmaları istenir. Bu kartlar sınıfta sergilenir.
*Selçuk ve Güner 2000’den alınmıştır.
FORM 1
GURUR KARTI
GURUR KARTI
Sevgili arkadaşım.............................................................. ..........................
(yaptığı yardım)
.....................................................................................................................
Bu davranışından dolayı seninle gurur duyuyorum.
İyi ki benim arkadaşımsın!
İsim ve imza
ETKİNLİK 3
Amaç: Arkadaşlığın önemini ve anlamını fark etme *.
Düzey: 4. Sınıf ve üstü
Materyal: Her öğrenci için birer adet Form 2 ve bir adet posterleştirilmiş Form 3
Süreç:
Öğrencilere etkinliğin amacı açıklanır.
Öğrencilerden Formu doldurmaları istenir.
Öğrencilerden cevaplarını sınıfla paylaşmaları istenir.
Poster tahtaya asılarak posterdeki her bir ifadenin anlamı üzerinde öğrencilerin görüşleri alınır ve bu görüşlere ne ölçüde katıldıklarını sınıfla paylaşmaları istenir.
Öğrencilerin etkinlikle ilgili yaşadıkları paylaşılarak oturum bitirilir.
FORM 2
Aşağıdaki eksik cümleleri size uygun gelen biçimde tamamlayınız.
Arkadaşım .............................................................................................................
Arkadaşlar önemlidir çünkü ...................................................................................
Arkadaş edinmek ..................................................................................................
Arkadaşlarımla birlikteyken yapmaktan hoşlandığım şeyler .................................
Arkadaşlar .............................................................................................................
Benim bir arkadaşım vardı ....................................................................................
Arkadaşlarımı seçerken ........................................................................................
Bir yere giderken ........................ ile gitmeyi tercih ederim, çünkü o .....................
...............................................................................................................................
Güvendiğim arkadaşlarım .....................................................................................
FORM 3
Kendinizin arkadaşı olun.
Neşeli olun.
İnsanların olduğu yere gidin.
Kendiniz olun.
Arkadaşlarınızın mükemmel olmasını beklemeyin.
Arkadaşlık hem vermek hem de almaktır.
Arkadaşlarınıza özgürlük verin.
Arkadaş kendinize verdiğiniz bir hediyedir.
Arkadaşlarınızı toplamak güzeldir... ama parçalarını değil.
Arkadaş edinmek için reçete! Bir tane ol!
Bir İnsan arkadaş edinmez. Sadece arkadaşlarının farkına varır.
Bana arkadaşını söyle sona kim olduğunu söyleyeyim
ETKİNLİK 4
Amaç: Bir arkadaş edinme sürecini tanımlama *.
Düzey: 3. Sınıf ve üstü
Materyal: Form 4
Süreç:
Arkadaşlık kurma becerisi ile ilgili olarak form 4'teki hikaye öğrencilere okunur.
Hikayenin nasıl tamamlanabileceğine ilişkin seçenekler okunarak her bir seçenek şu sorular çerçevesinde tartışılır:
Bu durumda Sibel ne hissetti?
Yeni arkadaşlık kurarken siz ne yaparsınız?
Hiç tanımadığınız birisi sizinle arkadaş olmak istese ne yaparsınız?
FORM 4
''Sibel bu sene yeni bir okula başladı. Yeni sınıfından ve arkadaşlarından çok hoşlandı: Bir gün, okula gelip sınıfa girdiğinde arkadaşlarına ''günaydın'' dedi masasına oturdu. Erken gelen arkadaşları kendi aralarında konuşuyorlardı. Kimse onun geldiğini fark etmedi. Teneffüste arkadaşları yine kendi aralarında oynadılar, kimse onu oyuna davet etmedi. Sibel kenarda anları seyrederek, bir süre çağırılmayı bekledi. Ama yine onu kimse çağırmadı.
Sibel ağlar ve koşarak sınıfa gider.
Sibel, öğretmenine gidip, diğer çocukların onu oyuna çağırmadıklarını şikayet eder.
Sibel, diğer çocuklara ''ben de oynayabilir miyim?" diye sorar ve çocuklardı biri ''hayır oynayamazsın" der.
Sibel oyun oynayan çocukların yanına gider, kendini tanıtır. Bu okula yeni başladığını söyler, ''ben de oynayabilir miyim?'' diye sorar ve çocuklar onu aralarına alırlar.
ETKİNLİK 5
Amaç: Arkadaş ilişkilerindeki davranışlarının, başkalarını ve onlarla olan ilişkilerini nasıl etkilediğini fark etme.
Düzey: 5. Sınıf ve üstü
Materyal : Form 5
Süreç:
Öğrenciler hazırlanmış olan örnek olaylar okunur ve anları tamamlamalı...
İçeriğin tamamını görüntülemek için lütfen giriş yapın.
Giriş yap veya üye ol.